[A magyar verzió a román nyelvű után kezdődik]

Într-o seară stăteam pe Instagram, pe #budapest și, la un moment dat, văd o fată cu o minge. Intru pe profil și aflu că fata cu mingea este Kitti Szász din Ungaria, multiplă campioană mondială la freestyle football. De atunci o urmăresc mereu pe rețelele sociale. I-am scris când eram în Budapesta în această vară, dar nu ne-am sincronizat pentru interviu. Până la urmă am reușit să îl facem. 😀

Kitti Szász are acum 25 de ani, iar pe la 15 ani a văzut pe Internet un clip cu Soufiane Touzani și s-a îndrăgostit de trucurile pe care le făcea acesta. A început și ea să exerseze, iar după 5 ani a câștigat primul titlu de campioană mondială la primul concurs la care a participat. De atunci a câștigat de încă trei ori acest titlu. Este invitată la foarte multe evenimente în toată lumea, a jonglat alături de Neymar, acesta spunând că nu a mai văzut o fată jonglând așa cu balonul.

În fotbalul freestyle sunt mai multe concursuri, dar cele mai importante sunt cele două campionate mondiale: unul oficial, la Praga, altul neoficial organizat de Red Bull mereu în altă parte. Practic, e un battle, care se desfășoară pe durata a trei minute, în care cele două concurente au 3 x 30 secunde să impresioneze juriul. Nu intru în detalii tehnice, hai să o cunoaștem pe Kitti! 🙂

Sursă foto: Origo.hu

Unii se apucă din hobby, alții nu mai pot continua să joace fotbal din cauza unei accidentări și se îndreaptă către această ramură sportivă. Tu cum ai început să practici freestyle football? 

În 2006 am văzut pe Internet un video în care un tip din Maroc făcea trucuri de bază. Mi-a plăcut atât de mult, încât mă uitam la el în fiecare zi, după care, în fiecare zi ieșeam afară să exersez. 

Cum au reacționat părinții tăi și prietenii? Înțelegeau ce faci atâtea ore cu mingea de fotbal?

Nu înțelegeau, dar tuturor le plăcea și am primit încurajări din partea lor să continui. În special mama mea, pentru că fiind adolescentă, îmi era puțin rușine că pe mine încă mă interesează mingea de fotbal, dar ea mi-a zis să nu mă preocupe ce zic alții și să mă duc să exersez liniștită.

Care a fost primul tău concurs și după cât timp ai simțit că ești pregătită să te înscrii?

În vara anului 2011 am fost la primul concurs, în Praga, deci după 4-5 ani. Nu știam că va fi concurs separat și pentru fete, eu voiam să pornesc cu băieții. Aici am obținut primul titlu de campioană mondială. 

Ai obținut patru titluri de campioană mondială. Cât de greu este să ajungi la un astfel de nivel și cât de puternice sunt concursurile?

La început a fost greu pentru că era totul nou: eu am câștigat primul campionat mondial la care s-a organizat și categorie de fete. Apoi, a decis și Red Bull să organizeze campionat mondial neoficial pentru fete. Am câștigat și acolo, mai mult, am câștigat și ediția următoare. În prezent tot greu este pentru că, odată cu dezvoltarea social media, foarte mulți s-au apucat de freestyle, prin urmare au apărut și foarte multe stiluri noi, care iau fața trucurilor old-school de care mă îndrăgostisem eu pe vremuri. 

Având în vedere că nu este sport olimpic și ai câștigat deja titluri la cel mai înalt nivel, ce urmează? Ce te motivează să continui?

Iubesc mingea mult prea mult și am realizat atât de multe, încât fotbalul freestyle a devenit viața mea. 

La ultimul concurs, Red Bull Street Style din Londra, ai terminat pe locul patru. Este greu să concurezi în fiecare an la același nivel?

Sincer, m-a mirat rezultatul: nu eram în vârf de formă, deoarece am intrat în concurs accidentată, în ultima săptămână premergătoare nici nu am mai putut să mă antrenez. Având în vedere circumstanțele, simt că eram bine pregătită. Jurizarea este destul de subiectivă și, datorită deja amintitei schimbări de stil, este mai greu să performezi la nivelul pe care juriul îl apreciază acum. Mie îmi plac trucurile old-school și mă prezint cu ele, concursul freestyle în schimb, a evoluat într-o direcție care nu e tocmai preferata mea. 

Cât timp te antrenezi într-o săptămână? Lucrezi mai mult la trucuri sau este important și antrenamentul fizic?

Este important antrenamentul fizic, fără de care nu prea poți face freestyle și este excelent în prevenirea leziunilor. Eu chiar mă lupt cu una, am un mușchi de la șold inflamat, deci o perioadă nu mă pot atinge de minge, din păcate. Dar, în general, fac șase antrenamente pe săptămână, câte două-trei ore. 

Foto: Kelemen Ádám

Care este relația cu celelalte practicante? Este mare rivalitatea?

Nu este atât de mare ca în trecut, am crescut și noi. 🙂 Sunt multe fete noi, tinere, cu care relația este bună, dar nu se știe niciodată; suntem femei, imprevizibile. 

Ai o echipă alături de tine (antrenor, manager, PR etc.) sau te ocupi singură de toate? 

În prezent sunt singură, simt că după atâția ani pot să mă ocup de toate aspectele. Evident, sunt perioade în care nu strică o mână de ajutor. Din fericire, în astfel de perioade am la cine apela, deci din acest punct de vedere totul este în regulă. 

Fotbaliștii câștigă foarte bine, fotbalistele mai puțin. Se poate trăi din freestyle football? Cum se pot câștiga bani în această ramură sportivă?

Noi nu câștigăm atât de bine. La concursuri se dau premii în bani din 2016. Bine, nici acum nu vorbim de milioane, dar măcar se câștigă ceva. Cel mai mult se câștigă din evenimentele la care suntem invitați: corporate, meciuri de fotbal, inaugurări de stadioane etc., dar acestea sunt venituri relative. Nu pot spune că este ușor, dar încerc. 

Cât de popular este fotbalul freestyle în Ungaria, comparativ cu alte țări? Te cunosc oamenii, te recunosc pe stradă, te opresc?

Din fericire, sportul este cunoscut, interviurile anterioare nu au fost degeaba. Cei mai mulți știu deja că, dacă cineva se joacă singur cu mingea, acela nu este fotbal. De obicei, pe mine mă recunosc, dar doar dacă sunt cu mingea. Știu că există în țară o fată care practică fotbal freestyle, dar nu o pot asocia cu un nume sau cu o înfățișare. 

Știi dacă sunt fetițe pentru care ești un model și încearcă să te urmeze? Ți s-a cerut deja să predai?

Da, știu, este absolut incredibil oricum… Îmi scriu mulți să mă întrebe dacă voi preda cândva sau dacă țin acum ore. Eu sunt de părere că, dacă vor foarte mult să practice freestyle, se poate învăța foarte bine de pe net. Ar fi inutil să stau cu cineva o oră, bazele trucurilor se pot spune în câteva fraze. Exercițiul este cheia, alături de perseverență. 

Privind în viitor, ai vrea să rămâi în această ramură sportivă sau te-ai pregătit și pentru o altă carieră? 

Nu m-am pregătit pentru altceva. adevărul este că nici pentru asta. Nu planific, aștept să văd oportunitățile și o să mă duc în direcția care o să îmi placă mai mult. Simt vântul schimbării, dar direcția este încă necunoscută.

Spune-mi trei melodii preferate pentru playlistul de fotbalistă, te rog.

Îmi plac melodiile pe care pot să fac freestyle.

Jonny – This Society, They’ve Opened Pandora’s Box

Eminem ft. Tupac, 50 Cent & Nate Dogg – Till I Collapse (remix)

Shadow Child & Ben Pearce ft. Laurel – Nothing Ever Hurts You

Egyik este az Instagrammon néztem a #budapest-et és láttam egy lányt egy labdával. Rámentem és így tudtam meg, hogy a lányt Szász Kitti-nek hívják és négyszeres freestyle foci világbajnok. Azóta követem a közösségi oldalit. A nyáron Budapesten jártam és írtam neki, de nem szinkronizáltunk egy interjúra. De végül sikerült elkészíteni. 😀

Szász Kitti most 25 éves, 15 éves korában beleszeretett a freestyle fociba, amiután látott a neten egy videót Soufiane Touzani-val. Kezdett ő is gyakorolni, majd 5 év után megnyerte az első világbajnoki címet, már az első versenyén. Azután még háromszor sikerült neki ezt a címet nyerni. Különböző eseményekre hívják világszerte, már Neymarral is trükközött, aki azt mondta, hogy így még nem látott lányt zsonglőrködni labdával.

A freestyle fociban több verseny van, de a legfontosabb a két világbajnokság: egy hivatalos, amit mindig Prágában rendeznek, a másik nem hivatalos, amit a Red Bull rendez minden évben más városban. Gyakorlatilag, a verseny egy battle-ből, a két versenyzőnek három perc alatt 3 x 30 másodpercben kell meghatni a zsűrit. Nem folytatom a technikai részleteket, ismerjük meg Szász Kittit! 🙂

Fotó: Facebook

Egyesek hobbiból, mások sérült foci-játékosokként fordulnak ehhez a sportághoz.. Te hogyan kezdtél freestyle focizni? Szeretted már azelőtt a focit?

2006-ban láttam a neten egy videót, amiben egy marokkói származású srác csinált alaptrükköket. Ez annyira tetszett, hogy annak idején minden nap megnéztem a videót, ami után minden nap ki is mentem gyakorolni.

Hogyan reagáltak a szüleid és barátaid? Értették, hogy mit csinálsz a labdával annyi órán keresztül?

Nem értették, de tetszett mindenkinek és biztattak, hogy csináljam. Anyukám különösen, mert azért kamasz lányként kicsit szégyelltem, hogy engem még mindig a focilabda érdekel, de ő mondta, hogy ne foglalkozzam senkivel és menjek ki nyugodtan.

Mennyi idő után érezted, hogy fel vagy készülve versenyre menni és melyik volt az első?

2011 nyarán mentem először versenyezni Prágába, tehát 4-5 év után. Nem tudtam, hogy lesz lányoknak is verseny, én a fiúk közt akartam indulni. Itt szereztem az első világbajnoki címem.

Négyszeres világbajnok vagy..Milyen nehéz ilyen szintre érni és mennyire erősek a versenyek?

Eleinte azért volt nehéz, mert minden új volt: én nyertem meg a világ legelső női freestyle versenyét, majd a red bull is úgy döntött, hogy szervez lányoknak is nem hivatalos vébét, s azt is megnyertem, sőt a következő évit is. Ma meg már azért nehéz, mert a közösségi média terjedésével rengetegen elkezdték a freestylet, s így egészen új stílusok is születtek, amiket ma már versenyen jobban értékelnek, mint az “old-school” trükköket, amikbe én anno beleszerettem.

Tekintettel arra, hogy a freestyle foci nem olimpiai sportág, és te nyertél címeket a legnagyobb szinten, melyik a következő lépés? Mi motivál még?

A labda iránti érdeklődés és az, hogy annyi mindent elértem, hogy egyszerűen a freestyle foci lett az életem.

Most voltál Londonban, a Red Bull Street Style versenyen, ahol a negyedik helyen végeztél. Nehéz minden évben ugyanazon a szinten versenyezni?

Őszintén meglepődtem az eredményen: nem voltam ugyan csúcsformában, mert sérülten mentem ki a versenyre, az utolsó héten már nem tudtam gyakorolni például, viszont úgy éreztem, hogy a körülményekhez képest sikeresen felkészültem. Maga a zsűrizés elég szubjektív, s a már említett stílusváltozás miatt elég nehéz azt a szintet hozni, amit a zsűri mostanában értékel. Én az old-school trükköket szeretem, s azokat is csinálom, viszont a “verseny” freestyle már tovább lépett egy olyan irányba, amely nekem nem épp a kedvencem.

Mennyit edzel egy héten? Inkább a trükk-kombinációkon dolgozol vagy fontos a testedzés is?

Fontos az erőnléti edzés is, hiszen csak úgy lehet igazán bírni a freestyle-t is, illetve a sérülések megelőzésére is kiváló. Én épp küzdöm eggyel, a csípőmnél az egyik izmom be van gyulladva, úgyhogy egy ideig sajnos nem nyúlok labdához most, de egyébként heti hatszor szoktam edzeni, 2-3 órát naponta.

Milyen a kapcsolatod a többi freestyle lány focistával? Nagy a rivalítás?

Már talán nem annyira, mint korábban: felnőttünk 🙂 Van sok új, fiatal lány is, akikkel szintén jó a kapcsolat, de sosem lehet tudni; nők vagyunk, kiszámíthatatlanok.

Fotó: Facebook

Van csapatod (edző, menedzser, PR stb.) vagy egyedül intézel mindent?

Jelenleg egyedül vagyok, úgy érzem, hogy ennyi év után már tudom intézni az ügyeimet, de nyilván van olyan időszak, amikor elkel a segítség. Szerencsére ilyenkor is van kihez fordulni, úgyhogy ezen a téren minden a legnagyobb rendben van.

A focisták nagyon jól keresnek, de a freestyle fociból meg lehet élni? Hogy lehet pénzt keresni ebben a sportágban?

Igen, mi kevésbé jól. A versenyek 2016-tól lettek pénzdíjasak, s most sem az van, hogy milliókat lehet nyerni, de legalább lehet. Leginkább fellépésekből tudunk élni: céges rendezvények, focimeccsek, pályaavatók stb., de ezek ugyebár teljesen kiszámíthatatlan bevételek, úgyhogy nem mondom, hogy könnyű, de próbálkozom.

Mennyire népszerű a freestyle foci Magyarországon más országokhoz hasonlítva? Ismernek az emberek, megállítanak az utcán?

A sportot szerencsére ismerik, a sok múltbeli interjú nem volt hiába: az emberek többsége már tudja, hogy ha valaki egyedül labdázik, az nem foci. Engem általában meg szoktak ismerni, de csak labdával, illetve tudják, hogy van egy freestyle-os lány itthon, de nem tudják névhez vagy archoz kötni, ki is az.

Tudsz róla, hogy vannak kislányok akik példaképüknek tartanak és próbálnak a nyomdokodba lépni? Kértek már fel, hogy tanítsál másokat?

Igen, tudom, teljesen hihetetlen egyébként… Sokan írnak, hogy mikor fogom ezt tanítani vagy, hogy most tartok-e órákat. Én azt vallom, hogyha valóban el akarnak kezdeni freestylozni, akkor azt a netről ma már nagyon szépen meg lehet tanulni. Feleslegesen lennék valaki felett egy órán keresztül, ha a trükkök hogyanját egy-egy mondatban el lehet mondani. Itt a gyakorlás és az önszorgalom a kulcs.

A jövőre nézve, szeretnél ebben a sportágban maradni vagy készültél más karrierre is?

Nem készültem másra, igazából erre sem. Nem tervezem, várom a lehetőségeket, és ami tetszik, afelé indulok el. Érzem a váltás szelét, de az iránya még kérdéses.

A blogomon zenéről is írok, és egy zenelistát alkotok a focisták kedvenc énekeivel. Mondj, kérlek, három kedvenc éneket.

Én max fellépőzenéket tudok, olyanokat, amire szeretek freestylozni:

Jonny – This Society, They’ve Opened Pandora’s Box

Eminem ft. Tupac, 50 Cent & Nate Dogg – Till I Collapse (remix)

Shadow Child & Ben Pearce ft. Laurel – Nothing Ever Hurts You