Irina Giurgiu a jucat handbal timp de șase ani, deși prima dragoste a ei a fost fotbalul. La 18 ani a început să joace la AS Independența Baia Mare, iar după doar 2 ani i s-a propus să antreneze lotul de junioare. Din 2012 este implicată în proiectele ce vizează promovarea fotbalului feminin în România, iar din vara acestui an este antrenor principal al echipei naționale U15 și coordonator pe dezvoltarea și promovarea fotbalului feminin în cadrul FRF. În același timp este și antrenor secund la naționala de senioare, unde „fură” meserie de la domnul Mirel Albon.

Foto: Facebook

Deși ai început să joci fotbal la 18 ani în cadru organizat, după doar doi ani ai început să și antrenezi. Ce îți place mai mult, să fii pe teren sau pe bancă în calitate de antrenor?

Mi-a plăcut să fac ambele lucruri, dar la un moment dat, nu am mai putut să le fac bine pe amândouă și am ales să antrenez. Normal că îmi place să joc, zic că sunt destul de tânără încă și puteam să continui această carieră, dar mi-am dat seama că nu mai pot să joc la un nivel înalt și atunci am zis să mă axez pe cariera de antrenor.

Ai o vârstă destul de apropiată de cea a fetelor. Crezi că la un moment dat va fi o problemă, în sensul că nu vei reuși să te impui în fața lor?

Nu cred ca va fi un lucru negativ, am o relație bună cu toate fetele. Eu sunt aici să învăț la echipa de senioare, învăț foarte multe lucruri de la domnul Mirel Albon și am o legătură foarte bună cu fetele. Cu junioarele la fel, nu cred că vor fi probleme. 

Din vara acestui an ești coordonator pe dezvoltarea și promovarea fotbalului feminin în cadrul FRF. Care sunt principalele obiective și cum au fost aceste prime șase luni?

Ne dorim ca noi, cei din cadrul federației, să aducem cât mai multe proiecte pe fotbal feminin cu sprijinul celor de la UEFA și să facem ca fotbalul feminin să „fie auzit”, să fie cât mai cunoscut. Aceste șase luni petrecute la FRF au fost pline de activități. La începutul activităţii mele de coordonator pe fotbal feminin am fost implicată în proiectul ,,Fotbal şi feminitate’’, proiect la care am participat ca voluntar încă din primul an, respectiv din anul 2012. În această perioadă ne-am ocupat și de planul pentru anul 2017, ne dorim să continuăm cu acest proiect şi să reuşim să implicăm cât mai multe jucătoare.

Cum vezi fotbalul feminin în prezent și cum crezi că va evolua în viitor?

În ultimii patru ani s-a dezvoltat foarte mult fotbalul feminin, îmi aduc aminte de prima mea tabără, când am fost la „Fotbal și feminitate”, de atunci am văzut foarte multe jucătoare, în jur de 4.000 au participat la acest proiect. Deci fotbalul feminin este într-o continuă dezvoltare. Pot spune că am fost onorați ca zilele trecute să primim și un premiu pentru acest proiect. Cred că fotbalul feminin, în curând, o să fie la un nivel mult mai înalt. 

Ce concluzii putem trage la final de 2016?

Anul 2016 a fost unul foarte bun pentru fotbalul feminin, cu siguranţă multă lume a auzit pentru prima dată că există şi jucătoare de fotbal în România. Pot spune că a fost o perioadă cu foarte mare presiune şi aici mă refer la echipa naţională de senioare cu care am fost aproape de o calificare istorică la un turneu final. Din păcate, nu am reuşit să ne calificăm, dar am mari speranţe că în viitorul apropiat o să reuşim să ajungem la turnee finale. În această campanie de calificare au fost implicate foarte multe persoane care au ajutat echipa naţională. Pentru prima dată cred că fetele au simţit cu adevărat că sunt susţinute. Cât despre selecționata U15 la care sunt antrenor principal, pot să spun că viitorul sună bine, avem multe fete talentate care vin din spate. Îmi doresc să le văd jucând şi pentru echipa naţională de senioare în curând.

Încă există discrepanțe destul de mari în modalitățile de promovare ale FRF-ului, în ceea ce privește acțiunile naționalelor, masculin vs feminin, chiar și la nivel de juniori. Crezi că se poate schimba acest lucru în viitor? Se dorește o schimbare?

Îmi doresc foarte mult să aibă loc o schimbare. Am vorbit cu mai multe persoane și într-adevăr aceste fete merită să fie promovate. Muncesc foarte mult și lumea trebuie să audă de ele. Campania de calificare a apropiat mass media de noi, dar mai este de lucru. 

Ce au învățat oamenii din FRF din experiența trăită în SUA?

Cu siguranţă am învăţat multe lucruri din această experienţă, de exemplu modul de organizare a unui meci, modul de promovare a fotbalului feminin, atitudinea oamenilor faţă de tot fenomenul fotbalistic. Toate aceste lucruri ne-au făcut să ne dăm seama la ce nivel suntem noi şi câtă muncă trebuie să depunem pentru a putea să ne luptăm de la egal la egal cu aceste echipe.

Cum se poate schimba mentalitatea părinților pentru a nu mai fi atât de reticenți în a-și da fetele la fotbal?

Da, încă ne lovim de aceste probleme, părinții nu sunt deschiși, dar lucrurile se schimbă încet-încet. De exemplu, acum patru ani am început la Baia Mare cu 10 fete, iar în trei ani numărul a crescut la 60 de fete la club, pe trei grupe de vârstă. Interesul pentru fotbalul feminin crește, iar prin implicare în promovarea acestui sport putem schimba mentalități. 

Care este cea mai frumoasă amintire legată de fotbal?

Am multe amintiri frumoase, dar cel mai plăcut moment a fost numirea mea ca antrenor secund la naționala de senioare. Este un vis devenit realitate.

Mai ai timp liber? Cum îl petreci?

Am ceva timp liber, îmi place să citesc, îmi place să dansez. Merg la ore de dans, street dance, simt că acolo mă relaxez.

Spune-mi trei melodii preferate pentru playlistul de fotbalistă, te rog.

Carlos Vives ft. Shakira – La Bicicleta, îmi dă o energie pozitivă înainte de meciuri

Andra – Iubirea schimbă tot, e o piesă care mă atinge la suflet

Shania Twain – You’re Still The One, pe aceasta am dansat la nuntă și îmi place foarte mult.