Florentina Olar-Spânu are 31 de ani și a început să practice fotbal de la 13. A jucat mult timp fundaș stânga, dar și atacant, în ultimul timp însă, postul de mijlocaș ofensiv i se potrivește cel mai bine. În România a jucat la SN Constanța și la CFF Clujana. După un sezon la Lazio în Italia, din 2009 până în 2013 a jucat în Cipru, la Apollon Limassol, făcând pe urmă trecerea la un nivel mult mai înalt, în Danemarca la Fortuna Hjørring, unde este și căpitan. Căpitan și la națională, Flori, cum îi spune toată lumea, este foarte optimistă în ceea ce privește calificarea echipei la Campionatul European de anul viitor din Olanda.

Are în palmares șapte titluri de campioană în România, patru Cupe ale României, patru titluri de campioană, patru cupe și patru supercupe în Cipru, două titluri și o cupă în Danemarca. Florentina Olar-Spânu este cea mai valoroasă jucătoare din istoria fotbalului feminin românesc, iar un moment memorabil este meciul cu Grecia din 2015, când a driblat toate adversarele întâlnite în calea spre poartă, marcând ca marele Maradona (video aici).

Ești considerată cea mai valoroasă jucătoare din istoria fotbalului feminin românesc, cea mai bună fotbalistă din campionatul danez, dai și goluri ca Maradona, dar spune-mi cum a început aventura ta fotbalistică.

Înainte de a practica fotbal, am practicat atletism pentru aproximativ trei ani, dar se pare că sportul de echipă a fost ceea ce m-a atras, fiind și o fire mai energică, mai băiețoasă. Ca și celelalte colege, am jucat în fața blocului cu prietenii, la școală cu colegii de clasă. În cadru organizat am început să joc la SN Constanța în 2000. Am jucat acolo timp de 2 ani.

Apoi ai jucat la Clujana, la Lazio în Italia, Apollon Limassol în Cipru, iar din 2013 joci la Fortuna Hjørring. Cum este fotbalul feminin în aceste țări? Există diferențe majore între ele și comparativ cu România?

În țară am jucat la Clujana, echipă la care, în ciuda multor impedimente, mă refer materiale, terenuri, condiții de antrenament, se lucra la nivelul unei echipe profesioniste, se făceau eforturi mari pentru a avea rezultate cât mai reușite. În Italia pot spune că este mai mediatizat decât în România, cel puțin pe vremea aceea, se punea mai mult accent pe fotbalul feminin. În Cipru am avut o experiență frumoasă, cu rezultate bune, dar naționala Ciprului nu era la același nivel cu naționala României. Consider că avem o națională mult mai bună, aveam și pe vremea aceea. Practic, ele nici nu joacă în competiții oficiale, doar meciuri amicale. Deci nu cred că nivelul campionatului era mai bun în Cipru, doar condițiile de pregătire erau cele care făceau diferența. Chiar acest lucru m-a determinat să optez spre o echipă mai bună. De aceea am ales Fortuna Hjørring, pentru a juca fotbal la nivel mai înalt. În Danemarca este cu totul altceva, se preocupă ca tu să fii fericit din toate punctele de vedere, deoarece știu că așa poți da randament la echipă. 

Ai refuzat oferte venite din Germania, Spania, Franța și ți-ai prelungit contractul cu Fortuna. Apoi ți s-a oferit și un post de antrenor secund la junioare. E un prim pas, îți dorești o carieră de antrenor?

Da, mi-ar face plăcere să rămân în lumea sportului, având în vedere că jumătate din viață mi-am petrecut-o în acest mediu. Sunt absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, am urmat și un curs de antrenor în Danemarca. Mi-ar face plăcere să rămân în iarbă și consider că această variantă, oarecum să lucrez în paralel, să fiu și jucătoare activă și antrenoare, va fi un pas înainte spre clădirea unui viitor stabil.

olar-356_l

După atâția ani petrecuți în străinătate, te gândești să te întorci în România și să pui umărul la dezvoltarea fotbalului feminin din țară?

Da, chiar ar fi o onoare pentru mine să pot face acest lucru. Dacă voi avea posibilitatea și cineva va avea nevoie de serviciile sau de experiența mea, voi veni cu cea mai mare plăcere. Aș vrea ca România să fie una din țările care să participe constant la un turneu final, sunt convinsă că avem calitate! În ultimii ani s-au făcut mari progrese în dezvoltarea fotbalului feminin, sunt proiecte de la UEFA, federația, de asemenea, ne susține și cred că fotbalul feminin românesc se află pe un drum bun, se află în ascensiune și avem cu cine lucra.

Deci vezi un viitor promițător pentru fotbalul feminin românesc.

Da, chiar da! Jucând în diferite țări, bineînțeles diferite culturi, am ajuns la concluzia că avem cu cine lucra, avem fete talentate. Tot ce ne lipsește este mai multă susținere și baze materiale, alte condiții de pregătire.

Spre deosebire de sportivi, sportivelor le este mai greu să își întemeieze o familie, parcă niciodată nu este momentul potrivit. Tu ești căsătorită din 2012, cum îți vezi viitorul din acest punct de vedere?

Dacă acesta este obiectivul colegelor mele, cred că sunt printre cele mai norocoase. (râde) În condițiile în care ești foarte mult timp în cantonamente, în deplasări, este greu să îți găsești pe cineva cu care să petreci restul vieții. Pe această cale, chiar țin să îi mulțumesc soțului meu pentru sprijinul necondiționat, chiar dacă în unele momente eram în dubii în privința carierei sau a vieții de familie, pe ce să mă axez mai mult. M-a susținut și am căzut de comun acord că, de exemplu, în acest caz, Campionatul European este extrem de important și aș merita pentru toată activitatea mea să particip la un turneu final. Nu știu dacă sunt cea mai norocoasă, dar el m-a susținut tot timpul și nu cred că va fi o problemă să am și o viață bună de familie, dar să fac și ceea ce îmi place, să rămân în domeniul fotbalului. 

florentina-rares-olar-cristi-vescan
Florentina și-a petrecut jumătate din viață cu mingea la picior, prin urmare nu putea să lipsească nici de la nuntă, o parte a ședinței foto fiind realizată pe Cluj Arena.

Ați fost împreună și în Cipru, acum și în Danemarca. Se adaptează ușor la schimbările din viața ta?

Da, se adaptează. E foarte important pentru mine să fim împreună, mă ajută foarte mult în momente grele, chiar e persoana cu care vorbesc cel mai mult în aceste momente. Evident, vorbesc și cu colegele, dar el fiind în afara echipei, nu este implicat direct și poate să vadă altfel lucrurile. Mă susține tot timpul și este alături de mine.

Cum îți petreci puținul timp liber pe care îl ai?

Da…nu am foarte mult timp liber. Mai gătesc repede-repede, citesc, ies la plimbare cu cățelul. 😀

Spune-mi trei melodii preferate pentru playlist-ul de fotbalistă, te rog.

Tina Turner – Simply The Best

Right Said Fred – Stand Up For The Champions

DJ Guest – You Are Always On My Mind Remix

__

Am oprit reportofonul și am mai stat de vorbă câteva minute. Eu i-am povestit de proiect, ea mi-a povestit lucruri despre națională, despre creșterea în valoare a echipei. Este foarte încrezătoare în echipa a cărei căpitan este, dar am simțit mai ales faptul că este mândră de colegele ei. 🙂