Am ajuns la ziua cea mai așteptată de către mulți, artiști, fani etc: finala Eurovision 2015, ce are loc în Viena. Zilele trecute am scris pe scurt despre prima și a doua semifinală, ghicind 7, respectiv 6 din țările care s-au calificat. Consider că unele din melodiile calificate nu își merită locul în finală, iar altele bune au plecat acasă. Evident, trebuie să fie și melodii mai slabe ca să iasă în evidență cele mai bune. Și totuși..cum să nu intre Belarus în finală și Ungaria sau Cipru da? Sunt plictisitoare melodiile. Dar am trecut peste și aștept finala din această seară.

Esc2015logo

Cele 27 de țări calificate în finală,  în ordinea intrărilor sunt: Slovenia, Franța, Israel, Estonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaijan, Rusia, Albania și Italia. 

Despre cele venite din semifinale am scris. Urmează să scriu pe scurt despre cele calificate direct în finală:

Lisa Angell (Franța) – N’oubliez pas: melodia este mai bună decât cea de anul trecut. Lentă, dar are momentul de erupere, nu este monotonă. Însă, nu ii dau multe șanse pentru că Franța nu trimite niciodată melodii care să te dea pe spate. 

Electro Velvet (UK) – Still In Love With You: te poate prinde ritmul anilor ’20 și ei mizează pe lucrul ăsta. De când mă la Eurovision, două melodii mi-au plăcut, cea de anul trecut și Blue cu I can, dar ei m-au dezamăgit în finală. Nu știu când a fost ultima ediție în care Regatul Unit a intrat în top 10. 

Guy Sebastian (Australia) – Tonight Again: este prima oară când Australia participă la Eurovision, cu ocazia ediției aniversare și au ales un artist bun. Melodia e faină, te prinde. Însă nu cred că ar câștiga o țară din afara Europei. 

The Makemakes (Austria) – I Am Yours: ei sunt calificați direct în finală, fiind țară gazdă. Dar melodia este o combinație între  The Scientist a celor de la Coldplay și Angels a lui Robbie Williams

Ann Sophie (Germania) – Black Smoke: după ce m-a dat pe spate cu Elaiza anul trecut, Germania trimite încă o melodie foarte faină. Inițial, îmi părea prea mult Amy Winehouse, dar e printre puținele melodii de anul acesta care ajunge să îmi meargă în căști. 

Edurne (Spania) – Amanecer: în ultimii 3 ani, Spania a trimis voci puternice cu melodii bune. În continuare cântă în spaniolă, lucru care mi se pare foarte ok și la care sper să revină multe țări în edițiile viitoare. 

Il Volo (Italia) – Grande Amore: știm că Italia trimite mereu cea mai bună melodie pentru că e cea care câștigă la San Remo. Nici anul acesta nu se lasă mai prejos și trimite o candidată serioasă la locul I. Sincer, nu credeam că va fi gustat acest stil în România, dar sunt foarte mulți susținători ai Italiei. 

Cred că bătălia se va da între Italia, Suedia, Rusia și poate Belgia. Dar nu cred că va câștiga Rusia din motive evidente. M-aș bucura și pentu Estonia sau Germania. Nu cred că are rost să fac un top 10, pentru că nu mai este ca în trecut, că primele 10 trec direct în finală.