Prin luna martie am primit pe mail o invitație la un eveniment de carieră pentru tineri cu potențial. Mi s-a spus că au văzut CV-ul meu și, datorită unor voluntariate, burse și internship internațional aș putea să mă calific pentru evenimentul final: Top Talents 2015, organizat de Catalyst. Am aplicat și nu mai credeam că primesc răspuns, dar într-o seară am primit din nou un mail că am trecut de prima etapă și că trebuie să fac niște teste Cut-e pentru măsurarea abilităților numerice și logice. Am făcut și testele, iar după vreo trei zile am primit răspunsul final: mă aflu printre cei 250 de finaliști Top Talents. 

Momentul citirii mailului a fost unul în care m-am simțit mândră de mine. Am mai avut momente din ăstea, dar acum eram gen „frate, sunt printre cei mai tari din România”. Și am confirmat prezența la eveniment. Recunosc, am stat puțin pe gânduri, dar am zis: e o chestie foarte faină, mă duc. Și m-am dus. Evenimentul a avut loc la Hotel Caro Parc din București, în 14-15 mai.

Agenda evenimentului

Am ajuns la hotel, m-am înregistrat și am dat de un coleg de la facultate. A fost un sentiment ok că știam măcar o persoană de acolo. Încet – încet s-au adunat cei 250 de talentați și a început evenimentul. Am fost 1800 de aplicanți dintre care am fost aleși noi, cei din sală.

Au fost niște „exerciții” să ne cunoaștem între noi, ne-am jucat Human Bingo. Adică am primit fiecare o foaie pe care scria 9 lucruri (ex. a studiat în Franța, are rochie cu buline, a plecat cu Work & Travel, etc) și trebuia să te duci pe la oamenii din sală să îi întrebi dacă au făcut ceva din listă. Cine termina primul striga Bingo. Și s-a strigat. După treaba asta am scris pe post it-uri ce așteptări avem de la evenimentul ăsta și am construit un copac din ele.

Apoi, a început treaba serioasă: oameni de succes de la companii multinaționale au venit în fața noastră să ne spună povestea lor, cum au ajuns oameni de succes și cu ce se ocupă în momentul de față. Speakerii îi puteți vedea în agenda de mai sus. Dintre aceștia, cel mai mult mi-au plăcut reprezentantele BRD, Adela Jansen și Flavia Popa, dar și Gilles Antoine de la L’Oreal și Jarek Malinowksi de la Unilever. A fost interesant și la Carissa Bub pentru că ne-a pus să desenăm o reprezentare a noastră, să vorbim cu cei de lângă noi despre noi, să ne amintim de anumite lucruri din copilărie etc.

Am avut un exercițiu de Talent Scout, un joc în care fiecare din noi era manager de proiect, dar și resursă în proiectele celorlalți. A trebuit să căutăm prin sală resursele necesare pentru proiect, să negociem participarea acestora, apoi să ducem la capăt proiectul și să primim banii pe el. Jocul e ok, dar e pentru un număr mai mic de persoane. Acesta este folosit și de companii pentru diferite departamente.

În a doua zi am avut o sesiune de teambuilding. Eram împărțiți pe mese și fiecare masă a pictat 4 mini-tablouri numerotate. Trebuia să îți găsești vecinii prin sală ca să vă potriviți tablourile și să aveți aceleași nuanțe la culori. A ieșit treaba de mai jos:

IMG_1048

Au fost amplasate standuri ale companiilor partenere, unde puteam discuta cu reprezentanții acestora. Toate aceste companii au organizat workshopuri la care am fost repartizați în funcție de interese. Eu am fost la L’Oreal și la Philips. La ambele a fost foarte foarte foarte tare. La L’Oreal ne-au pus să venim cu 3 idei de postări pentru Facebook și de la fiecare echipă se va posta în următoarele săptămâni una din idei pe paginile L’Oreal, Maybelline și Garnier. La Philips ne-au trecut prin toată activitatea de marketing în ceea ce privește un produs, Multicooker. Am avut 3 exerciții – cum ne găsim grupul țintă, cum ajungem la consumatori înainte de lansarea produsului și după lansare pentru evaluare, apoi ni s-a dat un personaj pentru care trebuia să stabilim unde anume caută informații despre produse, prin ce metode digitale ajungem la el și cum îl fidelizăm în post-cumpărare. La final am mâncat plăcintă de mere făcută de acest aparat. Și am primit cadou o plantă numită „Carieră crescătoare”. Această plantă este simbolul carierei noastre, trebuie să le creștem în paralel.

Ca și o concluzie, evenimentul Top Talents 2015 a fost foarte tare. Am cunoscut oameni din diferite colțuri ale țării, cu unii am vorbit mai mult, cu alții mai puțin, iar cu alții deloc pentru că eram totuși 250 de oameni. Dar un lucru îl avem cu toții în comun: suntem tineri instruiți, ambițioși și care am făcut ceva în anii de studiu, iar participarea la acest eveniment este un motiv de mândrie.