Fetele joacă handbal și sunt susținute de o țară întreagă la bine și la greu.

Fetele joacă tenis și sunt susținute de o țară întreagă. Mai mult la bine, decât la greu.

Fetele joacă volei. Fetele joacă și baschet. Iar noi aflăm de performanțele lor din presa sportivă, de pe Facebook etc.

Dar fetele joacă și fotbal. Iar despre ele, în afară de câteva ziare locale din orașele cu echipe de fotbal feminin și site-ul FRF, nimeni nu zice nimic. De ce? Sincer, nu găsesc un alt răspuns în afară de nepăsare și dezinteres.

Sunt cel puțin trei motive pentru care acest subiect ar trebui acoperit de presa națională. Cel puțin trei motive pentru care fotbalul feminin din România ar trebui promovat:

  1. Echipa națională de fotbal feminin a României are șanse reale de calificare la Campionatul European 2017 din Olanda.
  2. Olimpia Cluj este echipa de fotbal din România cu cel mai bun palmares în Liga Campionilor din ultimii ani, ajungând în fazele eliminatorii. Da, este mai bună decât FCSB și decât orice altă echipă de băieți la capitolul acesta.
  3. Am văzut determinare și pasiune în jocul fetelor, ceea ce nu am văzut de ceva vreme la băieți. Poate doar în meciul cu Franța din deschidere de la Euro 2016.
Foto: Alexandru Dobre - Mediafax
Foto: Alexandru Dobre – Mediafax

Am mai scris că am jucat fotbal și a trebuit să renunț din motive de sănătate. Înainte mă mai uitam la europene sau mondiale, dar apoi am renunțat. Nu am mai vrut să am vreo legătură cu fotbalul feminin. Până în luna ianuarie a acestui an, când am văzut un post la FRF pe dezvoltarea și promovarea fotbalului feminin. Era un fel de dream job. Nu am trecut de a doua etapă de selecție. Acum, nu mai regret, dar m-a durut la momentul respectiv.

În martie am văzut cât de mult a promovat FRF meciul fetelor cu Franța din cadrul preliminariilor pentru Euro 2017. Am hotărât să mă uit și, deși a pierdut, jocul echipei României nu a dezamăgit. Apoi, am început să mă uit la meciurile Olimpiei Cluj, iar jocul fetelor, pasiunea și determinarea, m-au făcut să las deoparte faptul că eu nu mai pot juca și să mă bucur din nou de fotbalul feminin.

De atunci mă tot gândesc…ce pot face eu pentru fotbalul feminin din România? M-am gândit, m-am răzgândit de atâtea ori. Mi-au venit idei de proiecte. Am tot schimbat conceptul pentru că punctele contra erau mai multe decât cele pro și îmi era greu să le transform de una singură în puncte pro. Până într-o noapte, când mi-a venit ideea finală. Numele l-am avut de la început: Și fetele joacă fotbal.

Scopul proiectului Și fetele joacă fotbal:

  • Promovarea activității echipelor de fotbal feminin din România;
  • Promovarea fotbalului feminin în cadrul adolescentelor și părinților;
  • Creșterea vizibilității acestei ramuri sportive;
  • Atragerea suporterilor echipelor de fotbal masculin către susținerea fotbalului feminin.

Acțiuni în cadrul proiectului Și fetele joacă fotbal:

  • Voi urmări pe cât se poate meciurile de fotbal feminin, atât cele ale echipei naționale, cât și cele din campionat și Liga Campionilor, urmând să fac o cronică;
  • Voi lua interviuri jucătoarelor mai ales, dar și antrenorilor și oamenilor implicați;
  • Voi încerca să mă apropii de echipe pentru a putea scrie mai detaliat despre ele;
  • Voi organiza meciuri de fotbal între bloggerițe.

În perioada următoare mă voi afla în Ungaria, la Balatonfüred, unde se desfășoară a patra ediție a Balaton Cup. Anul acesta participă și echipa națională de fotbal feminin a României, urmând să întâlnească echipa Serbiei, apoi pe cea a Ungariei sau a Belarusului în finala mare sau mică. Sunt ultimele două meciuri de pregătire înaintea întâlnirilor finale din preliminariile pentru Euro 2017 cu Ucraina și Grecia.

_______

Conceptul proiectului Și fetele joacă fotbal îmi aparține în totalitate mie, Diana Coltofean.

Dacă dorești să fii la curent cu ce se întâmplă în fotbalul feminin românesc, te invit să dai like paginii de Facebook Și fetele joacă fotbal.

Hashtag-ul oficial al proiectului este #SiFeteleJoacaFotbal. Dacă îți place proiectul și dorești să mă susții cu un share pe rețelele sociale, te rog să îl folosești.

În final, doresc să mulțumesc anticipat tuturor celor care mă vor susține în acest proiect și nu uita: Și fetele joacă fotbal!