Olimpia Cluj nu este de vină că domină fotbalul feminin românesc

Olimpia Cluj a ratat calificarea în semifinalele Cupei României, fiind primul sezon în care nu ajunge în finală, având șase trofee câștigate până acum, pierzând unul singur în fața lui ASA, în 2016. Și atunci s-a zis că gata cu Clujul. Între timp, clubul ASA Târgu Mureș s-a desființat, iar Olimpia nu a fost gata, ci a dominat și sezonul următor și 99.99% este campioană și sezonul acesta. Este păcat pentru că, până să înceapă problemele, ASA era o contracandidată serioasă, practic singura care avea forța să o învingă pe Olimpia, dar echipa feminină a fost o victimă colaterală a destrămării clubului.

Anul trecut Navobi Iași era vicecampioană și ajungea în finala Cupei României. S-au bătut cu pumnul în piept că o bat pe Olimpia Cluj. Dar Olimpia a câștigat cu 5-0. Imediat după, Navobi Iași anunța că se retrage în Liga 2 din cauza lipsei banilor, multe jucătoare au plecat, iar Adrian Ambrosie s-a dus președinte la Poli Iași. În Liga 2 Navobi are 2 victorii și 7 înfrângeri.

Acum, pe pagina Și fetele joacă fotbal, oamenii dau cu ”love” și ”haha” nu la știrea că s-a calificat Vasas în semifinalele Cupei României, ci că a ratat Olimpia Cluj calificarea. Aceiași oameni dădeau cu ”love” în toamnă, când Olimpia se califica în 16-imile Champions League. Ăștia suntem…

Olimpia Cluj nu este de vină că domină fotbalul feminin românesc.. Acum dai cu ”haha” și faci mișto, dar cu două-trei, hai patru antrenamente pe săptămână, pe care nu le iei atât de în serios, nu o vei bate pe Olimpia în veci la nivel de senioare. ASA și Navobi sunt două exemple de management defectuos. Și de la management pornește treaba. Nu ai bani, nu faci performanță, nu te poți pregăti cum trebuie. Nu te poți pregăti cum trebuie, nu poți spera să o bați pe Olimpia pentru că nu reziști fizic în fața unor jucătoare care fac cinci antrenamente intense pe săptămână. Trebuie să te antrenezi intens tot sezonul, nu doar săptămâna de dinaintea meciului cu Olimpia.

Vasas nu va avea soarta lui ASA sau Navobi, mie mi se pare că este un proiect sănătos, este un club care investește, care a mers la Dana Cup în Hjorring anul trecut și a terminat pe locul 6 din 76 de echipe. Și nu este deloc ieftină participarea la acest turneu. A câștigat anul trecut Liga de Tineret U15 după ce a învins junioarele Clujului, multe jucătore fiind pe teren în fața Olimpiei în meciul din Cupă. Fac antrenamente zilnic, se pregătesc intens și și-au revenit după înfrângerea cu 6-0 din Liga I. Ele au intrat pe teren cu obiectivul să nu ia mai mult de șase goluri, dar au luptat și i-au făcut viața grea Olimpiei.

În articolul de după turneului final al Ligii de Tineret scriam că nu mi se pare normal ca la meciul care decide campioana să se aducă arbitru de-al locului, turneul fiind organizat la Odorheiu Secuiesc. Au fost decizii discutabile, dar per total, Vasas a meritat trofeul atunci.

Da, Vasas s-a luptat în sfertul din Cupă, a avut ocazii, dar Olimpia a dominat meciul, nereușind să fructifice ocaziile. Și a avut o grămadă! Atacanții Olimpiei nu au prins o zi bună în careu, însă.

Mare mi-a fost mirarea când am văzut că la meciul din Cupă, Vasas Femina – Olimpia Cluj, s-a delegat o brigadă locală. Pe bune, cum? Am stat mult și m-am gândit dacă să scriu acest articol sau nu, dar sunt lucruri care nu mi se par normale. Nu mi se pare normal să delegi brigadă locală. La scurt timp de la fluierul de start, arbitrul a dat un fault discutabil lui Vasas, iar din tribună s-a auzit, în maghiară, pe un ton ironic „bun arbitrul, oare de unde o fi?” și încep toți să râdă. La o decizie în favoarea Olimpiei se aude „arbitre, ai uitat de unde ești?”

Se trage de timp peste tot în lume în fotbal. Dar peste tot în lume, arbitrul avertizează verbal, apoi cu cartonaș galben jucătorii. Stadionul Municipal din Odorheiu Secuiesc are pistă de alergare, alergi mai mult după baloanele date departe de adversar, cazul Olimpiei. Sau mergi ca pe bulevard după ea, cazul gazdelor. Iar arbitrii erau fără reacție. Ba mai mult, mi-am auzit și eu vorbe de pe margine când făceam pe copilul de mingi pe partea de teren pe care stăteam să fac fotografii, doar ca să se reia jocul cât mai repede. Asta este lipsă de fair-play.

Dar s-a ajuns la penalty-uri, unde Vasas a prins o zi  bună, Olimpia nu. Cu toate acestea, trecând peste arbitraj, intrări dure nesancționate și puțină lipsă de fair-play, meciul Vasas Femina – Olimpia Cluj a fost cel mai tare meci de fotbal feminin văzut în România, nu am văzut astfel de combativitate până acum. Astfel, a devenit Cupa României mai interesantă în acest sezon.

1 thought on “Olimpia Cluj nu este de vină că domină fotbalul feminin românesc

  1. Ai descris prea frumos atitudinea si atmosfera creata de sportivele si oamenii de acolo. Poti sa mi stergi sau nu comentariul,dar oamenii de acolo sunt nesimtiti ! Sunt lipsiti cel mai important lucru,si anume FAIR PLAY ul ; pentru ca suntem intr o competitie sportiva,nu intr un razboi. In acel oras,pe acel stadion,an de an,am trait cele mai urate si umilitoare momente din viata mea de sportiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree