Maria Ficzay: Simțeam că nu mai pot progresa în România
Maria Ficzay are 25 de ani și este unul din pilonii zidului de apărare al naționalei feminine de fotbal. La doar 15 ani a plecat din Ocna Șugatag pentru a juca fotbal la Cluj. A câștigat șapte titluri de campioană cu Clujana și Olimpia Cluj și cinci Cupe ale României. A jucat de șase ori cu echipa din Cluj în UEFA Women’s Champions League, ajungând până în faza optimilor. Din 2015 joacă la Medyk Konin, în Polonia, echipă cu care continuă să aibă succes, câștigând și aici titlul de campioană.
În această vară și-a eliminat din Champions League cea mai bună prietenă și colegele de la națională, Olimpia Cluj fiind cu Medyk Konin în aceeași grupă preliminară a competiției. Adversare în Europa, fetele sunt mai unite ca niciodată pentru un vis comun: acela de a ajunge împreună la Campionatul European din Olanda de anul viitor.
Ai început să joci fotbal la Ocna Șugatag cu băieții, iar la 15 ani ai plecat la Cluj. Știai în acel moment că îți dorești o carieră în fotbal?
Îmi doream mult să joc fotbal, dar nu mă gândeam că o să am o carieră. Dar, după ce le-am văzut pe fetele de la Cluj, pe cele din echipa de senioare și care jucau și în echipa națională, mi-am dat seama că și eu asta îmi doresc.
După multe trofee câștigate cu Clujana și Olimpia, ai plecat în 2015 în Polonia. Și spuneai într-un interviu acordat FRF-ului că, dacă nu ai fi plecat, crezi că te-ai fi lăsat de fotbal. De ce?
După 10 ani jucați la Cluj, simțeam că nu mai pot progresa în România. Din cauza asta aș fi renunțat, nu puteam să accept să rămân la același nivel.
Din fericire, ai plecat în Polonia, unde ești și campioană cu Medyk Konin. Ce diferențe majore sunt între cele două țări, în ceea ce privește fotbalul feminin?
Nu pot compara nici Polonia cu țări precum Germania sau Franța, însă, în comparație cu România, sunt diferențe majore. Am găsit cu totul altceva, când am ajuns în Polonia. Nu prea mai știu situația din România, dar din ce îmi spun fetele și antrenorii, s-a mai dezvoltat și aici, s-au mișcat lucrurile. O diferență majoră constă în infrastructură, terenurile pe care jucăm, cele pe care ne antrenăm sunt mult mai bune.
În ceea ce privește nivelul salarial, poți trăi din fotbal în Polonia? Te ocupi și cu altceva?
Nu mă ocup cu altceva, nu lucrez. Trăiesc doar din salariul de fotbalistă.
Dar ai o altă pregătire?
Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca. Pe viitor mi-aș dori să antrenez, vreau să rămân în domeniu.
Acum că ai văzut cum e și în altă țară, cum vezi viitorul fotbalului feminin din România și cum crezi că ar putea evolua?
În ceea ce privește echipele naționale, echipa noastră este mult mai dornică de performanță, cu toate că nu avem aceleași condiții de pregătire. Fetele din România își doresc foarte mult să progreseze, să se dezvolte fotbalul feminin din România și, cred că și prin implicarea lor, lucrurile se vor schimba pe viitor.
Cum îți vezi viitorul? Te-ai mai întoarce să joci în România?
Nu vreau să spun nici da, nici nu. Nu se știe niciodată, poate va fi un proiect care să dea speranțe pentru viitor, un proiect care să mă atragă. Atunci aș reveni, dar deocamdată nu.
Cum a fost să îți elimini din Champions League fostele colege de la Olimpia, prietenele de la națională?
A fost un meci foarte ciudat pentru mine. Am trăit niște sentimente pe care nu credeam că le voi trăi vreodată într-un meci de fotbal. Deși am câștigat, nu am putut să mă bucur pe deplin de victorie. La Olimpia joacă prietena mea cea mai bună, multe dintre fete îmi sunt prietene apropiate, am trăit cu ele șase – șapte ani în aceeași cameră. A fost dureros. Dar, în același timp, și ele dacă ar fi câștigat, s-ar fi bucurat, nu ar fi plâns pentru mine.
Cum îți petreci timpul liber? Ce hobby-uri ai?
În ultima perioadă am avut un program foarte încărcat, cu două meciuri pe săptămână, nu prea am avut timp liber. Dar ies cu fetele de la echipă, s-au comportat foarte frumos cu mine și m-au ajutat enorm de mult să mă integrez.
Îmi plac foarte mult sporturile de iarnă, dar de când am ajuns la un nivel profesionist, am renunțat pentru că este destul de periculos să practic. Îmi place natura și mă plimb foarte mult, ascult muzică foarte multă.
Pentru că ai zis de muzică, spune-mi trei melodii preferate pentru playlist-ul de fotbalistă, te rog.
Îmi place foarte mult Celine Dion, indiferent de melodie.
Prietena cea mai bună de care ziceai e Ioana (Bortan)? Ea mai ascultă Celine Dion.
Da. (râde)
În general, îmi place muzica mai veche.