Fotbalul feminin în România, deși într-o continuă creștere, este încă privit cu scepticism de către mulți. Fete dornice de a juca fotbal renunță la visul lor, din cauza prejudecăților celor din jur. Jucătoarele aud deseori că locul lor nu este pe terenul de fotbal, că acest sport nu este pentru ele. Suntem în 2019 și încă auzim replici sexiste și discriminatorii la adresa jucătoarelor de fotbal. 

Unul din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, cunoscute și sub denumirea de Obiective Globale, este egalitatea de gen – realizarea egalității de gen și împuternicirea tuturor femeilor și a fetelor. 

ACS Dream Team București, alături de Și fetele joacă fotbal, în parteneriat cu Dana Cup Hjørring va participa la Global Goals World Cup 2019 din Copenhaga și va lupta pentru egalitatea de gen, punând accentul pe egalitate în fotbal în particular, și pe egalitate în sport în general. 

Global Goals World Cup este o inițiativă a organizației daneze Eir-Soccer, care combină fotbalul cu promovarea dezvoltării durabile într-un turneu diferit. Scopul este construirea unei comunități globale pentru femeile amatoare care își doresc să joace fotbal și să schimbe lumea, în același timp. Practic, Global Goals World Cup a transformat cele 17 obiective ale ONU într-un sport, într-o competiție de fotbal dedicată femeilor, iar din 2016 încoace mai mult de 2.000 de femei s-au implicat în această mișcare, având peste de 20.000 de acțiuni. 

Se joacă cu echipe de 5v5, în spații neconvenționale, iar rezultatul de pe teren nu determină câștigătoarea turneului. Organizatorii acordă punctaj și pentru acțiunile desfășurate pentru obiectivul ales de echipă până la ora competiției, pentru echipamentul cât mai creativ și pentru suporteri. 

Noutatea din acest an a ediției europene este parteneriatul cu Erasmus+, prin care au fost alese ca ambasadoare Global Goals 12 antrenoare din Europa. Numărul mult mai mic al femeilor din sport, în comparație cu cel al bărbaților, este o problemă globală și se caută soluții pentru a le face mai active, iar aceste ambasadoare sunt implicate în acest proces. Irina Giurgiu, antrenoare la ACS Dream Team București, se află printre aceste ambasadoare, susținută de Dana Cup Hjørring, și a ales Și fetele joacă fotbal ca partener principal al proiectului din România. 

Irina Giurgiu

Echipa care face deplasarea în Danemarca, pentru turneul care se desfășoară în perioada 12-15 mai, va fi formată din 6 jucătoare + Irina Giurgiu, iar minim patru din aceste jucătoare trebuie să se încadreze în categoria pe care Uniunea Europeană o numește cetățeni cu mai puține șanse, adică: 

  • Persoane cu dizabilități (mentale, fizice, senzoriale);
  • Probleme de sănătate (boli cronice);
  • Dificultăți educaționale (abandon școlar, dificultăți de învățare, performanțe slabe, calificări reduse);
  • Diferențe culturale (refugiați, imigranți, minoritate etnică);
  • Dificultăți financiare (nivel de trai scăzut, venituri mici, dependența de sistemul de protecție socială, șomaj, fără adăpost);
  • Obstacole sociale (discriminare din cauza sexului, vârstei, etniei, religiei, orientării sexuale, handicap etc; abilități sociale limitate sau comportamente antisociale sau cu risc ridicat, foști dependenți de droguri/alcool, părținți tineri sau singuri, orfani etc.);
  • Obstacole geografice (zone îndepărtate sau rurale, zone cu probleme urbane, zone mai puțin deservite – transport în comun limitat, instalații necorespunzătoare etc);

Așadar, primul pas: căutăm jucătoare pentru echipa Dream Team! 

Dacă ai peste 18 ani, faci parte din una din categoriile de mai sus și ai pus măcar o dată piciorul pe minge, completează formularul de înscriere de mai jos! Acțiunile și antrenamentele se vor desfășura la București, deci ar trebui să vii de cel puțin două ori pe lună în capitală. Noi nu limităm aria doar la București, dar dacă ești din alt oraș și ai vrea să participi în proiect, trebuie să ai în vedere acest lucru. 

Înscrierile sunt deschise până pe 20 ianuarie, ora 23:59. Pentru orice întrebare, nu ezita să ne scrii, ne găsești pe Facebook: Irina Giurgiu, Diana Coltofean