Dar să o luăm cu începutul. Undeva prin anul 1999 s-a lansat postul Atomic TV care difuza muzică non stop. Odată cu el a venit un val de trupe foarte iubite la momentul respectiv, dintre care puține își mai continuă astăzi activitatea. Printre acestea se afla și N&D, adică Nick și Delia, adică Nicolae Marin și Delia Matache.

n&d

Au avut câteva hituri ale căror versuri le știm cu toții, indiferent de ce gen muzical ascultăm astăzi, pentru că am crescut cu aceste melodii și pentru că le auzeam în fiecare zi pe Atomic. Printre acestea se numără Vino la mine, Vreau să plâng, Nu e vina mea etc. Acum spunem de ele că sunt penale ca sound, dar când intră pe la vreun chef ne rupem toți pe ele și le cântăm de la primul până la ultimul vers, oricât de hipsteri am fi.

După succesul cu N&D, Delia a ales drumul unei cariere solo în anul 2003. A lansat 3 albume (așa am găsit pe net, nu știu dacă sunt mai multe): Parfum de Fericire (2003), Listen Up (2007) și Pe aripi de vânt (2015). De-a lungul carierei solo a avut multe hituri ca Parfum de fericire – hitul anului 2003, Secretul Mariei feat. Smiley. În 2011 Dale a fost licențiată în mai multe țări din Europa, dar și în Mexic. Așadar, după o perioadă într-un con de umbră, cariera Deliei se afla din nou în ascensiune.

A urmat Omadeo în 2012, cu un clip filmat chiar de ea în vacanța petrecută alături de soțul ei. Asta a fost prima melodie care mi-a plăcut de la ea după succesul cu N&D. Apoi m-a cucerit cu Africana, melodie care evident nu a prins în România din cauza sound-ului, cu clip filmat tot de ea în vacanța de prin Africa.

delia_matache
Sursă Foto: Facebook Delia

În 2013 a lansat printre altele 2 în 1 cu Mihai Bendeac, de care am mai zis la un moment dat că versurile lui Bendeac mi se par făcute la mișto. Apoi încă o melodie în engleză, U, cu un sound diferit, care a prins, dar nu prea. Anul 2014 a reprezentat începutul dominației topurilor muzicale românești. A fost Ipotecat cu UDDI, pe un reggae foarte fain care a adunat 14 milioane de vizualizări, iar la mijlocul lunii septembrie Delia a lansat melodia de care Dan Popi, CEO Cat Music, a spus ieri la Media Music Awards că este melodia deceniului: Pe aripi de vânt alături de Kaira, la producție aflându-se băieții de la Kazibo și a fost 18 săptămâni number one pe radioNu e tocmai genul meu de melodie, dar live-ul de la radio m-a făcut să dau replay de câteva ori.

În martie 2015 a lansat Inimi desenate, un nou hit intrat direct pe radiouri, produs tot de Kazibo. A urmat pe 13 martie super concertul de la Sala Palatului, care m-a convins încă o dată că este o artistă completă, nu degeaba e de 16 ani în industria muzicală. Voce, show, spectacolul culminând cu melodia Pe aripi de vânt cântată în aer perfect, lucru pentru care până acum o apreciam doar pe P!nk. Bine, nu prea se compară pentru că P!nk are și coregrafie, dar să fim serioși: câte mimoze din showbiz-ul românesc sunt în stare să cânte zburând? Sau mai bine zis: câte ar avea curaj să facă asta? 🙂

În luna mai a acestui an ne-a lovit cu melodia Cum ne noi cântată alături de Carla’s Dreams, compusă tot de el (sau ei că nimeni nu știe câți sunt). În mai puțin de o lună a depășit 10 milioane de vizualizări pe YouTube, înregistrând un record în România, acum are peste 27 milioane. Abia ne-am dezmeticit de succesul acestei melodii, că Delia a mai lansat una: Da, mamă, compusă tot de Carla’s Dreams, născând controverse că are mesaj aiurea, că bla bla. Dar a înregistrat încă un record: la numai 30 de ore de la lansare, melodia depășea 1 milion de vizualizări pe YouTube, acum are undeva la peste 20 milioane.

La momentul respectiv scriam pe Facebook următorul lucru:

delia_rupe_fasul

Și ajungem în seara de 3 septembrie, seara Media Music Awards, seara în care Sibiul a devenit capitala muzicii românești și în care Delia a câștigat nu mai puțin de 7 premii, adică a rupt din nou fâșul tuturor. A câștigat următoarele:

  • Best YouTube: Delia & Kaira – Pe aripi de vânt
  • Best Video: Delia & Kaira – Pe aripi de vânt
  • Best featuring: Delia & Kaira – Pe aripi de vânt
  • Best Song: Delia & Kaira – Pe aripi de vânt
  • Best Pop: Delia & Kaira – Pe aripi de vânt
  • Media Forest Award: Delia & Kaira – Pe aripi de vânt (cea mai îndelungă staționare pe primul loc în topuri)
  • Best Female

Deci, cum spuneam în titlu: Delia este artista momentului. Poate că nu îmi plac toate melodiile ei, dar faptul că e de atâția ani în domeniu spune ceva. Delia e o artistă care a evoluat foarte mult și a ajuns la un sound foarte tare pe care îl ascult cu plăcere, deși versurile nu mă încântă mereu. Delia e o nebună, în sensul bun al cuvântului și știe cum să iasă în evidență. Dar cel mai important pentru mine, ca și ascultător, este că are voce. Și este printre cele mai bune voci din România și printre puținii artiști care nu au făcut playback la Media Music Awards. Când unii artiști abia lansează 1-2 melodii pe an, Delia a lansat 4. Dar nu melodii, ci hituri.