În data de 6 februarie 1945 se năștea în Jamaica Robert Nesta „Bob” Marley, care avea să devină regele neîncoronat al muzicii reggae. În cariera sa de aproape 20 de ani a lansat 13 albume de studio (unul post-mortem) și 2 albume live. Muzica sa a influențat masele africane, dar și cele internaționale, în mare parte el cântând despre acceptarea negrilor de către albi, discriminare, libertate, sărăcie, pace în lume și o viață împlinită. Aspectul politic al vieții sale ar putea fi considerat chiar mai important decât cel artistic, el reprezentând un veritabil lider politic, spiritual și religios, în 1978 fiindu-i conferită medalia pentru pace din partea Națiunilor Unite.

Are cel puțin 11 copii cu femei diferite (conform site-ului oficial), dintre care unii au ales să ducă mai departe numele Marley în istoria muzicii reggae (Ky-Mani, Stephen, Ziggy, Julian, Damian), dar s-a ajuns chiar și la a treia generație de Marley care urcă pe scenă: Daniel, fiul lui Ziggy și Jo Mersa, fiul lui Stephen cântând și ei muzică reggae.

O pasiune de-a lui era fotbalul, a renunțat la catolicism și a aderat la Mișcarea Rastafari, iar de atunci a fumat constant marijuana pentru că el considera că este un factor vital al acestei religii pentru a crea legături puternice cu Jah. A murit la vârsta de 36 de ani din cauza unui cancer care s-a răspândit în tot corpul și împotriva căruia a refuzat să lupte pe căi medicale.

Robert Nesta „Bob” Marley a fost inclus în topul celor mai mari artiști din istoria muzicii, în anul 2001 a primit premiul Grammy Lifetime Achievement, a primit o stea pe „Hollywood Walk of Fame”, albumul „Exodus” a fost ales de către revista „Time” în anul 1999 albumul secolului, iar melodia „One Love” a fost aleasă melodia mileniului de către BBC.

Am auzit de Bob Marley prin liceu, cred că „No woman, no cry” a fost prima melodie pe care am ascultat-o, dar l-am descoperit cu adevărat în primul an de facultate, când s-a schimbat ceva în mine. Nu știu exact ce, dar de atunci, nu trece zi fără să ascult o melodie de-a lui.

Astăzi, chiar de ziua lui, am ajuns la o parte a disertației în care am considerat că trebuie să aleg artiști care au intrat în istoria industriei muzicale. Prin urmare, pe lângă Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones și ABBA, am scris despre Bob Marley pentru că eu sunt de părere că și-a lăsat amprenta nu numai asupra industriei din anii `60 – `70, ci asupra întregii industrii muzicale.

05_2695525

Albumele Bob Marley & The Wailers:

The Wailing Wailer (1965)

Soul Rebels (1970)

Soul Revolution (1971)

The Best of the Wailers (1971)

Catch a Fire (1973)

Burnin’ (1973)

Natty Dread (1974)

Rastaman Vibration (1976)

Exodus (1977)

Kaya (1978)

Survival (1979)

Uprising (1980)

Confrontation (1983)

Live! (1975)

Babylon By Bus (1978)